24 vjeç, ky është qeni më i vjetër në botë: historia e Maximus

Edi DELIU – Pas një jete plot keqtrajtime, Maximus ka rifituar qetësinë dhe tani është në garë për t’u zgjedhur qeni më i vjetër në botë

Sa mund të jetojë miku ynë besnik me katër këmbë? Mosha e çdo qeni padyshim ndryshon në bazë të një numri faktorësh, por Maximus me siguri ka një marsh më shumë se kafshët e tjera të species së tij.

Aktualisht, Maximus Bodacious (ky është emri i plotë) gëzon plot 24 vjet, që – sipas mënyrës së llogaritjes së jetëgjatësisë së qenve – është ekuivalent me rreth 120 vjet njerëzorë. Dhe të mendosh që ekzistenca e Maximus nuk ka qenë aspak e gjitha ‘rozë dhe me lule’ siç mund të thuhet: qeni është një kryqëzim midis një English Bull Terrier dhe një Staffordshire dhe ka qenë keqtrajtuar rëndë nga pronarët e tij të mëparshëm, aq sa – sapo dëgjon theksin tipik të Yorkshire – ai dridhet nga frika si pasojë e asaj që i është diagnostikuar zyrtarisht si një sindromë post-traumatike për abuzimet që i janë bërë.

Ndërsa tani është në duart e shpëtimtarëve të tij, Lisa Hezzell dhe Rick Winter, që për ta shpërqendruar nga e kaluara përdorin metoda shumë të thjeshta: akulloret, për të cilat ai çmendet, ose qebapët. Asnjë sekret, pra, për jetëgjatësinë e tij: Maximus tani e shijon jetën e tij me padronët e tij të rinj, të cilët e shpëtuan kur ishte mbi 21 vjeç.

“Tregonte shumë dashuri – thotë Lisa – dhe tani e lejojmë të flejë me ne në shtrat. Herën e parë që e pashë, askush nuk e kishte zgjedhur në atë strehë kafshësh për shkak të pamjes së tij të tmerrshme. Por unë u dashurova me të”. Shpresa e çiftit është që të festojnë në 2021, përveç dasmës së tyre të planifikuar, edhe hyrjen në Guinness World Book të Maximus. Sipas veterinerit të tij, faktikisht, qeni mund të jetojë edhe 10 vjet të tjera, sepse për momentin nuk duket se ka probleme të veçanta shëndetësore.

I vetmja sfidant nga i cili duhet të ruhet tani është Titch, një tjetër qen anglez, para pak kohësh festoi 20 vjeç. Sekreti? Ai duket se pëlqen veçanërisht ushqimin e McDonald, dhe edhe ai, ashtu si Maximus, është shpëtuar nga padronët e tij aktualë, pasi gati sa humbi jetën në një aksident rrugor.


Ju, sigurisht, jeni të lirë t'i përdorni materialet tona, por në çdo rast duke cituar medien dhe autorin.
Ju gjithashtu mund të lexoni
VINI RE: Disa materiale në këtë hapësirë janë marrë nga interneti, duke u vlerësuar si në përdorim publik. Nëse subjektet e pranishme në foto ose video, apo autorët do të kenë diçka në kundërshtim me publikimin, do të mjaftojë të kërkojnë heqjen duke dërguar një email në: kontakt@gazetatjeter.com. Ne do të marrim masa sa më shpejt të jetë e mundur.