GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit

Bota e spiunëve/ Në zbulim të të kaluarës, për të kuptuar të tashmen

Nga romakët te agjentët e Mosadit: dy mijë vjet sekrete (jo gjithmonë) të padeshifrueshme

Vini re: shërbimet sekrete janë një çështje shumë serioze. E domosdoshme dhe shumë serioze. Megjithatë, në këtë periudhë të vështirë të shkatërruar nga koronavirusi, duke puna mbi spiunët, operacionet e inteligjencës dhe zotërinjtë magjepsës feministë me jetë të dyfishtë dhe një mijë talente na ka tërhequr në një botë të largët, kinematografike, e cila ka lehtësuar disi burgimin e detyruar dhe na dhuruar madje edhe ndonjë buzeqeshje! Si atëherë kur flasim për përpjekjet (e dështuara) e inteligjencës amerikane për të përdorur lakuriqët, për të goditur objektivat japoneze apo për të helmuar Kastron duke kontaminuar kostumin e tij të zhytjes. Mes budallallëqeve dhe veprimeve në kufijtë e të pamundshmes, mes personazheve ambigë dhe spiunëve të gatshëm për të rrezikuar jetën për vendin e tyre, kemi udhëtuar nëpër fazat e spiunazhit, nga antikiteti, tek momentet e arta të shekullit XX. Dhe të paktën për një herë, kurioziteti na ka shtyrë deri në ditët e sotme: si i stërvit agjentët e tij të ardhshëm Mossad? Ne e kemi zbuluar: ju këshillojmë të bëni të njëjtën gjë.

Vazhdo në pjesën e parë

Përgatiti për gazetatjeter.com, Edi DELIU

You might also like