GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit


Kliko për më shumëKliko për më shumë

Derisa Koronavirusi të na ndajë

Laura DANI – Fatalitet! Në një martesë në Jordani, ku babai i nuses ende nuk e di se është pozitiv dhe infekton 76 të ftuar dhe indirekt 9 persona të tjerë: Një grua 80-vjeçare vdes nga komplikimet, të tjerët ja hedhin me simptoma të buta – Burri ishte kthyer nga Spanja dhe dy ditë para ngjarjes pati ethe dhe kollë …

Babai i nuses ishte pozitiv për Coronavirus, e kështu, pas ceremonisë, 76 nga 360 të ftuar u infektuan dhe një grua vdiq. Ndodhi marsin e kaluar në Jordani dhe historia është bërë një rast studimor, që do të botohet shtatorin e ardhshëm në revistën Centers for Disease Control and Prevention Usa, duke qenë se pikërisht personi, i cili mbërriti disa ditë para dasmës së të bijës nga Spanja, mund të jetë pacienti zero i vendit dhe nga i cili do të shfaqej shpërthimi i parë i epidemisë Covid-19. E gjitha filloi më 13 mars, kur u bë dasma, në të cilën morën pjesë rreth 360 persona, sipas dëshmive të të pranishmëve, por ekspertët nuk ishin në gjendje të gjurmonin numrin e saktë.

Midis tyre, natyrisht, babai i nuses, që kishte mbërritur nga Spanja katër ditë para ceremonisë. Burri, të cilin studiuesit e konsideruan si çështja klinike fillestare në Jordani, është 58 vjeç dhe kishte shfaqur simptomat e para të infeksionit, si ethe të larta, kollë dhe rrugët e frymëmarrjes të bllokuara rreth dy ditë para dasmës, e cila u zhvillua për rreth dy orë në një lokal të brendshme të krijuar për të pritur rreth 400 të ftuar.

Më 15 mars, pasi u paraqit në urgjencën e spitalit, ai iu nënshtrua një tamponi, i cili dha rezultat pozitiv. Jo vetëm. Katër javë pas dasmës, 85 persona të tjerë me një histori ekspozimi të lidhur me atë ngjarje rezultuan pozitivë. Nga këto, 76 kishin qenë direkt në festë, 9 ishin kontakte të rasteve të konfirmuara. Gjysma e tyre ishin asimptomatike ose shfaqnin simptoma të buta, por dy pacientë ishin në gjendje të rëndë ose kritike.

Madje, një gruaje 80-vjeçare me kancer të gjirit, iu zhvillua pneumoni dhe insufiçensë respiratore dhe vdiq 2 javë pas shtrimit në spital. Një paciente tjetër, shtatzënë, e lindi fëmijën e saj me cezarian, një ditë pas shtrimit në spital. Foshnja rezultoi negative.

Një situatë që nuk është parë kurrë më parë, e cila përfundoi shpejt nën lenten e studiuesve të Jordan University of Science and Technology, që analizuan rastin dhe të gjitha lidhjet e miqve të ndryshëm. Koha mesatare midis ekspozimit ndaj infeksionit në dasëm dhe fillimit të shfaqjes së simptomave ishte 5 ditë.

Gjithashtu, deri më 10 Prill, pra më pak se një muaj pas po-së së shumëpritur, numri i rasteve të konfirmuara nga martesa përbënte 24% të të gjitha rasteve Covid-19 në Jordani. Vendi u bllokua në 14 mars dhe qyteti i Irbid, ku u verifikua epidemia, u izolua nga pjesa tjetër e vendit. “Hulumtimi – shpjegojnë studiuesit – tregon (dhe konfirmon) se si në takime të mbyllura dhe të mbushura me njerëz, shpejtësia e transmetimit mund të jetë shumë më e lartë.

Kjo sëmundje pandemike është një kërcënim për shëndetin publik, prandaj duhet pasur kujdes”. Për këtë, konkluzioni në të cilin kanë arritur është “komunitetet duhet të vazhdojnë të dekurajohet për takime të mëdha, të identifikohen dhe testohen kontakte dhe të izolohen rastet e konfirmuara për të ndihmuan në kontrollin e pandemisë Covid-19 “.


Ju, sigurisht, jeni të lirë t'i përdorni materialet tona, por në çdo rast duke cituar medien dhe autorin.
Ju gjithashtu mund të lexoni
VINI RE: Disa materiale në këtë hapësirë janë marrë nga interneti, duke u vlerësuar si në përdorim publik. Nëse subjektet e pranishme në foto ose video, apo autorët do të kenë diçka në kundërshtim me publikimin, do të mjaftojë të kërkojnë heqjen duke dërguar një email në: kontakt@gazetatjeter.com. Ne do të marrim masa sa më shpejt të jetë e mundur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More