GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit


Kliko për më shumëKliko për më shumë

Feminizmi, barazia dhe të drejtat e LGBT: jeta e vërtetë e Ruth Ginsburg

Ruth Bager Ginsburg, e cila vdiq dje nga kanceri i pankreasit në moshën 87 vjeçe, ishte një simbol i ideologjisë liberale.

Një gjykatëse e Gjykatës së Lartë në gjendje për të bërë të ëndërronin, përmes vendimeve të saj, dem-ët amerikanë dhe më gjerë.

Për të kuptuar se çfarë ka përfaqësuar në jetën e tij gjykatësja Ginsburg, mjafton të fotografosh lamtumirën: ndër më të keqardhurit për largimin e tij, është At James Martin, jezuit, këshilltar për komunikimin e Selisë së Shenjtë dhe një kishtar që gjithmonë i është përkushtuar ndërtimit të një “ure” midis komunitetit LGBT dhe Kishës Katolike.

I shenjtëruari, në javët që paraprijnë takimin me zgjedhjet presidenciale, po shpenzohet fuqimisht për Joe Bidenin, në nivel publik.

Dhe Biden gjithashtu, siç ishte e qartë, shpenzoi fjalë plot kuptim.

Me pak fjalë, ish-gjyqtarja e Gjykatës së Lartë, ishte një kampione e asaj që Joseph Ratzinger i ka përcaktuar, jo pa gjykim negativ, “të drejta të reja”.

Gjatë këtyre orëve, edhe pse duke mos u ngazëllyer, shumë katolikë, veçanërisht ata që i përkasin frontit pro life, nuk po fshihen: ata shpresojnë që Trump ta zëvendësojë me një eksponent më pak “relativist”, gjithmonë në kuptimin racingerian.

Por zgjedhja e një gjykatësi të ri në prag të zgjedhjeve presidenciale mund të shihet si një veprim politikisht jokorrekt nga mediat.

Të shohim se çfarë vendosin tycooni dhe shumica republikane në Senatin Amerikan.

Pozicionet dhe përplasjet me botën konservatore

Feministe, barazitare dhe në favor të lëshimeve të caktuara ligjore mbi disa çështje të mprehta si aborti ose martesat midis personave të të njëjtit seks, Ginsburg ka përshkuar një rrugë të rëndësishme, veçanërisht në lidhje me barazimin e mundësive dhe të drejtave të rezervuara për burrat dhe për gratë.

Dhe duke u ndjerë liberale ajo preferonte termin “gjini” ndaj “seksit”. Por kjo nuk është e gjitha. Gjykatësi Ginsburg ishte një institucion nga disa këndvështrime, si nga ai zyrtar, ashtu dhe imagjinar.

Madje është edhe merchandising që ka të bëjë me të, dhe kjo nuk e zakonshme përsa i përket një autoriteti ligjor dhe gjyqësor. Emblema e pozicioneve të saj është rezultati i çështjes Roe kundër Wade.

Ajo që substancialisht i ka dhënë dritën jeshile të drejtës së abortit në sistemin juridik të yjeve dhe shiritave: Ginsburg, ndryshe nga republikanët, nuk ka iu hap kurrë një rishikimi të pasojave të këtij vendimi.

Sot, vdekja e saj, sido që të mendohet, mund të hartojë skenarë të rinj për të ardhmen. Sepse Donald Trump tani ka fuqinë të caktojë një gjyqtar të ri të Gjykatës së Lartë, duke ndryshuar përsëri ekuilibrat e brendshëm. Trump kurrë nuk shkoi shumë mirë me Ginsburg. Të dy këta eksponentë, për më tepër, e kanë bërë polarizimin e opinioneve një tipar karakteristik.

Jeta

Historia e Ginsburg është ajo e një personi që ia ka arritur. Një nga ato çështje ekzistenciale që i pëlqejnë aq shumë amerikanëve.

Ginsburg nuk shpërtheu menjëherë. Përkundrazi, iu desh një kohë e gjatë për të gjetur një dimension pune që do t’i jepte mundësi të plotësonte vokacionin e saj, që ndoshta ishte ajo e një aktivisteje, dhe e një luftëtareje për kërkesat që ajo i konsideronte të drejta dhe të përshtatshme.

Familja ishte me origjinë ruse. Feja që praktikohej në shtëpi ishte ajo hebraike. Fillimi i kësaj historie është Brooklyn, New York.

E njëjta lagje – jo “zonë” – nga e cila vjen Alexandria Ocasio Cortez, i cili tani politikisht është thirrur për të marrë dëshminë.

Si gruaja e dytë e emëruar në Gjykatën Supreme të Shteteve të Bashkuara në historinë e saj, Ginsburg, për progresistët perëndimorë, ka marrë rëndësinë e një ikone me kalimin e viteve.

Përgatiti për gazetatjeter.com, Dardan MITROVICA


Ju, sigurisht, jeni të lirë t'i përdorni materialet tona, por në çdo rast duke cituar medien dhe autorin.
Ju gjithashtu mund të lexoni
VINI RE: Disa materiale në këtë hapësirë janë marrë nga interneti, duke u vlerësuar si në përdorim publik. Nëse subjektet e pranishme në foto ose video, apo autorët do të kenë diçka në kundërshtim me publikimin, do të mjaftojë të kërkojnë heqjen duke dërguar një email në: kontakt@gazetatjeter.com. Ne do të marrim masa sa më shpejt të jetë e mundur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More