GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit

Këshilla për të fjetur sa më mirë në karantinë

Karantina sjell nivele të larta stresi dhe ankthi në popullsi. Ndaj, shpesh mund të shfaqen probleme me gjumin. Çfarë mund të bëjmë për këtë?

Pandemia e COVID-19 e ka ekspozuar të gjithë botën në një situatë të paparë kurrë më parë. E ka detyruar popullsinë të përjetojë një situatë krejt të re: të gjithë duhet të qëndrojnë në shtëpi. Në këtë artikull do të shohim disa këshilla për të fjetur mirë pavarësisht izolimit.

Karantina u imponua për të parandaluar që infeksioni të përhapej në një valë të vetme ose brenda një periudhe të shkurtër kohe. Qëllimi është të mundësohet që sistemi shëndetësor të mund të ofrojë një përgjigje adekuate. Kjo situatë, sidoqoftë, shkakton një ndryshim rrënjësor në përditshmërinë e gjithkujt, deri edhe tek ato që lidhen me gjumin.

Mjaft persona nuk janë në gjendje të shijojnë një gjumë cilësor dhe qetësues, gjë që është thelbësore për një cilësi më të mirë të jetës. Kemi të bëjmë me një çështje për të cilën është mirë të flasim. Le të zbulojmë më shumë!

Kur mund ta përcaktojmë gjumin cilësor?

Sipas ekspertëve të Shoqatës Italiane të Mjekësisë së Gjumit, një pushim cilësor gjatë natës konsiston në disa orë pushim, që ndryshojnë sipas moshës. Në fakt, çdo personi i duhet një numër i ndryshëm i orëve të gjumit për të thënë se kanë fjetur mirë.

Mund të përcaktohet i shëndetshëm gjumi i natës që i mundëson individit të shijojë pushimin e duhur dhe rigjenerues. Në përgjithësi, flitet për 7 ose 8 orë në natë pa ndërprerje. Në rastin e fëmijëve, orët bëhen 10.

Çfarë simptomash mund të shfaqë një person, që vuan nga çrregullimet e gjumit?

Një cilësi e dobët e gjumit përkthehet në probleme të ndryshme shëndetësore. Për një kohë të shkurtër, efektet e tij nuk duket se tejkalojnë lodhjen gjatë ditës. Sidoqoftë, në planin afatmesëm dhe të gjatë mund të ndikojë në probleme të tjera shëndetësore. Sipas një botimi në Nature and Science of Sleep, efektet e gjumit me cilësi të dobët janë:

 • Lodhje gjatë ditës.
 • Vështirësi në përpunimin e mendimeve të kthjellta ose të memorizimit të ngjarjeve.
 • Humor i keq, ankth ose nervozizëm.
 • Mungesë motivimi ose interesi të përgjithshëm.
 • Bëni gabime më shpesh sesa normalja, përfshi aksidentet.
 • Shqetësohen për mungesën e gjumit ose për vështirësi në marrjen e gjumit.
 • Rrezik më të madh të sëmundjeve kronike jo të transmetueshme, të tilla si sëmundjet kardiovaskulare, diabeti, mbipesha.
 • Rënie të njohshmërisë.
 • Çfarë mund të bëjmë për të fjetur mirë gjatë karantinës?

Ka të shumtë faktorët që ndikojnë në cilësinë e gjumit. Megjithatë, disa këshilla dhe ndryshime të sjelljes, nëse aplikohen me vendosmëri, kontribuojnë në një gjumë cilësor dhe restaurues. Le të shohim në detaje se për çfarë bëhet fjalë.

Orari

 • Këshillohet që të vendosni një orar të caktuar për të shkuar dhe për t’u ngritur nga shtrati.
 • Flini për aq kohë sa është e nevojshme të ndjeheni të plodhur, me pas ngrihuni menjëherë nga shtrati.
 • Nëse keni probleme për të fjetur, mos qëndroni në shtrat, çohuni dhe shkoni për të fjetur më vonë.
 • Këshilla për të fjetur sa më mirë në karantinë: krijoni një mjedis të përshtatshëm
 • Mjedisi ideal i gjumit është i errët, i heshtur, pa elementë që e bëjnë njeriun të mendojë për punën apo gjithçka tjetër që mund të jetë një burim stresi.
 • Shmangni celularët apo leximin me pajisje elektronike.
 • Para se të flini, përpiquni të zgjidhni sa më shumë që të jetë e mundur, problemet.
 • Të ushqyerit dhe zakonet e tjera
 • Pasdite dhe në mbrëmje, shmangni konsumimin e çajit, kafesë dhe çdo ushqimi ose pijeje që përmban kafeinë.
 • Shmangni pirjen e alkoolit pasdite ose në mbrëmje.
 • Mos pini duhan, veçanërisht pasdite ose në mbrëmje.
 • Darkoni herët, të paktën 2 orë para kohës që keni vendosur për të shkuar në shtrat.
 • Ndiqni një rutinë relaksuese përpara se të flini.
 • Aktiviteti fizik
 • Bëni aktivitet fizik disa herë në javë, edhe nëse jeni në karantinë.
 • Shmangni aktivitetin fizik para se të flini.
 • Cilat janë këshillat për të fjetur mirë pavarësisht karantinës?

I pamë pra se cilat janë këshillat e përgjithshme; sidoqoftë, në situatën aktuale të karantinës është e rëndësishme t’u kushtohet vëmendje e veçantë atytre.

Disa nga këto këshilla mund të jenë më të vështira për t’u zbatuar, por asnjëra nuk do të jetë e kotë gjatë karantinës. Në mënyrë të veçantë, duhet t’i kushtojmë rëndësi zakoneve dhe të evidentojmë se kush janë ato për t’u ndryshuar:

-Humbja e orareve të shkollës dhe aktivitetve jashtëshkollore.

-Mungesa e orarit të punës.

-Pamundësia për të dalë.

-Shqetësime të reja që rrjedhin nga pandemia ose për të ardhmen e punës.

-Më shumë orë përpara televizionit.

-Sasi më të pakta fizike.

Këshilla për të fjetur mirë në karantinë

Është thelbësore t’ia nisni nga oraret dhe zakonet:

 • Mbajtja e orareve të para izolimit në shtëpi do të ndihmonte në organizimin e ditës tuaj.
 • Sigurohuni që oraret të jenë sa më të qëndrueshëm dhe të arsyeshëm.
 • Përfitoni nga orët e para për të kryer aktivitete më pak sedentare, të cilat përfshijnë më shumë lëvizje.
 • Ekspozoni veten në dritë natyrale, të paktën disa orë në ditë.
 • Në mbrëmje, kufizoni ekspozimin tuaj ndaj ekranit të tv dhe zëvendësojeni atë me një rutinë relaksuese që do të mund t’ju mbajë larg shqetësimeve të shkaktuara nga pandemia. Disa opsione janë: meditimi, një dush i nxehtë, leximi i një libri, etj.
 • Përsa i përket ushqimit dhe aktivitetit fizik:
 • Mbani oraret e vakteve, duke evituar ndërhyrjet midis vakteve.
 • Kryeni aktivitet fizik të rregullt, të përshtatshëm për hapësirën në dispozicionin tuaj.
 • Së fundi, mund të shtojmë se gjumi i mirë gjatë karantinës jo vetëm që sjell shumë përfitime sepse ndihmon në suportimin më të mirë të situatës, por kontribuon gjithashtu edhe në mirëqenien tuaj të përgjithshme.
You might also like