Koncertet Unplugged më të bukur të viteve ’90 (Pjesa III)

Kapitulli i tretë dhe i fundit i rrugëtimit tonë në botën akustike të MTV Unplugged, një nga simbolet muzikore më karakteristike rinisë së viteve ’90… Gjenerata X dhe gjenerata Y, tani zhytuni në kujtimet tuaja më të bukura! (Këtu pjesa e parë, këtu e dyta)

Elton John – 17 maj 1990

Ashtu si për Clapton, nëpërmjet ekranit kalon ajo ndjesi sublime dhe tronditëse e mitit të afërt, të intimitetit me idhullin tënd, që ishte privilegji i një audiencë mjaft të vogël, të përzgjedhur. Dhe pa rrjetet sociale në atë kohë të paarritshme ishte edhe më e largët. Është i paharrueshme të shohësh ato xhupa rozë shocking dhe flokët si kapele. Intime dhe depërtuese versionet e ‘Sacrifice’ dhe ‘Don’t let the Sun go down on Me’, por ‘Sad Songs’ nxjerr në pah shpirtin e një “pianoman-i” të një race superiore.

The Aerosmith – 11 Gusht 1990

E regjistruar në Teatrin Ed Sullivan në New York, ky Unplugged na dhuron një Steven Tyler me shokë në formë të shkëlqyera, trashëgimtarë të suksesit të ‘Pump’. Një kontrast i shkëlqyeshëm midis tingullit akustik dhe natyrës Hard/Heavy të grupit: gjëja më “e çmendur” është t’i shohësh të ulur, të qetë brenda disa metra katrorëve. Mos e humbni.

Sting – 5 Mars 1991

Show Unplugged përqëndrohej tek këngët para publikimit të ‘Soul Cages’ dhe Sting i zbavit aq shumë në këtë skenë akustike sa vetëm një muaj më vonë realizoi një gjë të ngjashme në Newcastle në Buddle Arts Center. Stili i tij i përshtatet përsosmërisht dimensionit më intim dhe të reduktuar dhe është Stingu më i vërtetë në atë formë “ballë për ballë”, larg stadiumeve dhe arenave të mbushura me njerëz, me të cilat ishte mësuar që nga koha e Police.

Annie Lennox – 3 korrik 1992

Performancë e madhe Unplugged e Annie Lennox në Montreux Jazz Festival në korrik 1992, menjëherë pas publikimit të albumit të tij të parë si solist ‘Diva’, i publikar në prill të po këtij viti. Performancë e paçmueshme me versione speciale të këngëve nga Eurythmics, cover të Beatles, të Ike & Tina Turner që nënvizon me mjeshtëri nuancat e hiteve të tij të fundit.

Bruce Springsteen – 22 Shtator 1992

Shaka e Boss, (Un)plugged sui generis sepse ai ishte vërtetë një koncert i mahnitshëm ekskluzivisht për transmetuesin amerikan, por Springsteen pas nxjemjes akustike me ‘Red Headed Woman’ thirri duke shtrënguar fort Telekaster Fender të tij: “This is not an unplugged show! Let’s rock it!” dhe sulmoi ‘Better Days’, duke bërë gjithçka live në një alternancë të ri-interpretimeve akustike dhe aranzhime elektrike. Mungon E-Street Band (ishte periudha e plotë “para-Tom Joad”) por CD që lindi mbetet e çmuar: me të drejtë u titullua “Në koncertin MTV Plugged” me shkronjat “UN” të ndara, para “Plugged”.

The Eagles – 24 prill 1994

Kjo e Unplugged e regjistruar në Kaliforni në Burbank’s Warner Brothers Studios është e mbyllur (së bashku me 4 këngë të paarritura të regjistruara në studio) në një edicion të Eagles me titull ‘Hell Freezes Over’, i lindur për të festuar ribashkimin e grupit pas 14 vjetësh. Titulli shpjegohet nga një frazë e Don Henley i cili pas shpërbërjes – në fund të Tour Long Long në 1980 – deklaroi se grupi “do të takohej i ngrirë vetëm kur Ferr ishte “. Me këtë version të njohur me kitaren Flamenco të ‘Hotel California’, albumi shiti 9 milion kopje dhe i përcolli këngët e Eagles tel brezat e rinj.


Ju, sigurisht, jeni të lirë t'i përdorni materialet tona, por në çdo rast duke cituar medien dhe autorin.
Ju gjithashtu mund të lexoni
VINI RE: Disa materiale në këtë hapësirë janë marrë nga interneti, duke u vlerësuar si në përdorim publik. Nëse subjektet e pranishme në foto ose video, apo autorët do të kenë diçka në kundërshtim me publikimin, do të mjaftojë të kërkojnë heqjen duke dërguar një email në: kontakt@gazetatjeter.com. Ne do të marrim masa sa më shpejt të jetë e mundur.