GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit

Kurë e re për diabetin?

“Një koktej i ri i zhvilluar me barna, bën që qelizat që prodhojnë insulinë të shumëfishohen – një zbulim që mund të çojë në një kurë për diabetin”, pohojnë hulumtuesit. Njerëzit me diabet kanë një mungesë të beta-qelizave, të cilat formojnë insulinën. Pa insulinën e mjaftueshme, ato nuk janë në gjendje të përpunojnë siç duhet glukozën. Skuadra, nga Shkolla Mjekësore e Icahn në Nju Jork, kishte zbuluar tashmë se një barn, i quajtur harmine mund të nxisë qelizat e pankreasit që të prodhojnë 10 herë më shumë qeliza beta në ditë.

Për më tepër, kur barni i lartpërmendur u kombinua me një ilaç të dytë – zakonisht përdoret për rritjen e kockave–ndikoi në zhvillimin e beta-qelizave me 40 herë më shumë se normalja, brenda një ditë. Medikamenti është eksperimental dhe në fazat e hershme të testimit, por studiuesit mendojnë se efekti i tij i fuqishëm në qelizat që prodhojnë insulinë mund të jetë një ndërrues në trajtimin e diabetit të tipit 1 dhe tipit 2.

Diabeti shfaqet kur ka shumë pak qeliza beta në pankreas për të prodhuar insulinë ose kur prodhojnë insulinë shumë pak, hormoni që nevojitet për të marrë glukozë nga qarkullimi i gjakut në qeliza. Kur nuk trajtohet, diabeti mund të rezultojë në komplikime të rënda shëndetësore siç janë dëmtimi i veshkave , dëmtimi i syve, sëmundjet e zemrës, goditja dhe madje edhe humbja e shikimit. Humbja e beta-qelizave ka qenë e lidhur me shkaktimin e diabetit të tipit 1, në të cilin sistemi imunitar gabimisht identifikon qelizat beta si pushtues dhe i shkatërron ato.

Kohët e fundit, shkencëtarët kanë zbuluar se të paturit e një numri të mangët të qelizave beta funksionale mund të kontribuojnë në zhvillimin e diabetit të tipit 2. Sipas autorit kryesor të studimit, Dr Andrew Stewart, zbuloi se një drogë e quajtur harmine – e gjetur në hardhinë ayahuasca – ndihmoi në prodhimin e qelizave të reja beta të njeriut të rritur në nivele të ulëta. Një studim i dytë i botuar në vitin 2017 zbuloi anomalitë gjenetike në insulinomat, tumoret e pankreasit që rrjedhin nga qelizat beta dhe sekretojnë insulinën. Studiuesit zbuluan se tumoret kishin një ‘recetë gjenetike’ se si të rigjeneronin qelizat beta.

Në studimin aktual, ekipi identifikoi një klasë të dytë të barnave që shkaktojnë qelizat beta të njeriut që përsëriten shpejt kur jepen në kombinim me harmine. Pa ndërhyrje të drogës, qelizat beta përsëriten me një mesatare prej 0.2 për qind në ditë. Kur administrohet me harmine, shkalla është dy për qind në ditë. Por kur harmine është dhënë në kombinim me ilaçin e ri, kjo normë rritet në mes të pesë dhe tetë për qind në ditë.

“Ne jemi shumë të ngazëllyer për këtë vëzhgim të ri sepse për herë të parë ne jemi në gjendje të shohim normat e replikimit të qelizave beta të qelizave njerëzore që janë të mjaftueshme për të rimbushur masën beta qelizore në qeniet njerëzore”, tha Dr Steëart. “Ne kemi zbuluar një kombinim të ilaçeve që i bën qelizat beta të rigjenerohen me ritme që janë të përshtatshme për trajtim. Pengesa tjetër e madhe është të kuptojmë se si t’i dorëzojmë drejtpërdrejt në pankreas.

Megjithatë, Dr Stewart thotë se sfida është se ky kombinim i drogës ka efekte në organet e tjera, edhe pse ai nuk ka specifikuar se cilat janë këto efekte. “Ne tani duhet të zhvillojmë metoda për t’i dhënë këto barna në mënyrë specifike në qelizën beta tek njerëzit”, tha ai. “Ne kemi paketat për të ofruar, por tani ne kemi nevojë për një sistem ndërlidhës për t’i dorëzuar ato në adresën e saktë të qelizave beta”.

You might also like