GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit

Lëvizja Studentore si shans i bjerrun me paracaktim

Bilanci zhgënjyes i mos’jetësimit të idealeve të lirisë dhe zhvillimit që frymëzuan Lëvizjen Studentore të Dhjetorit ’90-të, nuk duhet të na frenojë për të pranuar sot, pas më shumë se tre dekadash, se planifikues-kalkulatorët dhe përfituesit politikë, më shumë synonin shmangien e rrënimit dhe të rroposjes së barakës komuniste me gjithëçka brenda, sesa shpëtimin përfundimtar të shqiptarëve, që sot enden sërish të pashpresë dyerve të Europës, sikurse dikur… 

Nga Sulejman GJANA

Analizuar nga largësitë e kohës, pa pasione dhe ngarkesa emocionale e politike, të cilat zakonisht “viktimizojnë” protagonistët dhe pjesëmarrësit, Lëvizja Studentore e Dhjetorit 1990 meriton të shqyrtohet si ngjarje dhe pikë kthese historike në kufijtë e epokave dhe sistemeve politike, ku ajo qëndron, sfidon dhe njëherësh kufizon.

Filozofia e Historisë

Pafundësia e materialeve faktologjiko-dokumentare dhe e informacionit të shpërfaqur deri më tash, ndonëse në kushtet e censurës dhe fshehjes së shumë dokumenteve arkivorë (nëpërmjet ligjit kriminal të vitit 2003 për maturimin për një periudhë 25 vjeçare të arkivave të PPSH-së), na mundëson të kuptojmë frymëzimin, brendinë dhe trendin e zhvillimeve që diktoi lindja dhe kurorëzimi politiko-social i Lëvizjes Studentore të Dhjetorit 1990 në Shqipëri.

Lëvizja si kazus për refleksion

Por çelësi dhe instrumenti më i fuqishëm për të analizuar, për të sintetizuar dhe konkluduar me saktësi mbi këtë Lëvizje është shqyrtimi i saj nën parimet strikte dhe metodologjinë e Filozofisë hegeliane të Historisë. Parime dhe kompleks metodik analitik, induktiv, deduktiv, konjitiv, hipotetik, kuantitativ, prediktivo-hipotetik, komparativ, sintetik etj., që ndihmojnë për ta interpretuar historinë në përgjithësi dhe atë të pikëkthesave që formësojnë dhe determinojnë ngjarjet epokale, jo thjesht si shumatore faktike dhe kronologjike të këtyre ngjarjeve, por për ta vlerësuar nëpërmjet shqyrtimit shkencor të tyre dhe interpretimit historiografik. Shqyrtim dhe interpretim që e kualifikojnë historinë, nga një dije disiplinore, në një shkencë pothuajse ekzakte, sikurse është Historiografia. Shkencë kjo që u përmbahet parimeve, ligjësive, kritereve, metodologjive dhe instrumentariumit të shqyrtimit shkencor, pa të cilat nuk mund të kuptohen origjinat, shkakësitë dhe tendencat që kanë shoqëruar “Historinë Origjinale, Historinë e Reflektimit dhe Filozofinë e Historisë Njerëzore e të Qytetërimeve”, që nga lashtësia e deri në ditët e sotme.

Hegeli na mëson se përtej faktologjisë, Filozofia e Historisë na kumton se historiografët e vërtetë duhet të synojnë zbardhjen dhe interpretimin e përmbajtjes dhe kuptimit të ngjarjeve, që gjithmonë shtyjnë dhe çojnë kah trendi logjik në të cilin e tërheqin zhvillimin e këtyre ngjarjeve bash faktorët, aktorët vektorët dhe forcat drejtuese e vepruese njerëzore, krahas faktorëve anësorë e rrethanorë të pranishëm.

Historia si afirmuese e Lirisë

Në fundore Hegeli e konsideron Historinë si një proces specifik dhe i qëllimshëm, që gjithmonë synon të ngarendë kah Liria Njerëzore. Dhe jo më kot këtë ngarendje të shoqërisë njerëzore dhe individëve kah Liria, Hegeli e përkufizoi si “Fenomenologjia e Shpirtit…, e Frymës”, që gjithmonë priret drejt Lirisë. Ndaj dhe në përmbyllje të këtij konkluzioni logjik, Hegeli shkroi se “Historia është procesi dhe procesioni hyjnor nëpërmjet të cilit Shpirti zbulon vetveten dhe synon zbulimin e shkakësive të ekzistencës së tij”.

Kritika shkencore e vetë Filozofisë hegeliane të Historisë mundësoi lindjen e mëvonshme të Epistemologjisë së Historisë, e cila u degëzua gradualisht në paradigmat e shkencave shoqërore dhe disiplinat humaniste, sikurse Pozitivizmi, Neopozitivizmi, Postpozitivizmi, etj..

Hegeli dhe ithtarët e tij si Karl Hempel, Morton Vajt, Kolingvud dhe Uilliam Drej, e përpunuan imtësisht teorinë e tyre kauzale të shpjegimit të Historisë dhe e përshkruajnë të kuptuarit e lëvizjeve historike si procesin më kuptimplotë e të pashmangshëm të njohjes dhe përvetësimit të të vërtetave të mëdha që qëndrojnë dhe mishërohen në thelbin e ngjarjeve të së kaluarës, pavarësisht distancës kohore. Procese këto që, sipas tyre, qëndrojnë në themelet e të kuptuarit, të shkruarit, interpretimit dhe shpjegimit të Historisë.

Liria si ideal i Lëvizjes…

Vlerësuar dhe shqyrtuar kësisoj, natyrisht që Lëvizja Studentore e Dhjetorit 1990 ishte ngarendje kah Liria, për shkëputjen nga tirania e diktaturës së proletariatit.

Lindur e shkolluar në Perëndim dhe rritur e edukuar me ndjenja kombëtariste në një familje të mërgatës politike shqiptare të Belgjikës, (e angazhuar fort kjo në OKLL-në që asokohe vepronte vetëm në diasporë), i kam ndjekur nga afër dhe i kam të dokumentuara me arkivën familiaro-private të gjitha zhvillimet politiko-shoqërore që i paraprinë Lëvizjes Studentore të Dhjetorit 1990. Ndaj sot e kam më të lehtë të bëj lidhjen midis ngjarjeve më të spikatura ndërkombëtare me ndikim të paevitueshëm në zhvillimet ndërshqiptare, jashtë dhe brenda Shqipërisë, gjatë dekadës 1980-1990. Zhvillime të cilat i kam analizuar duke u mbështetur mbi bindjen shkencore të shkakësisë determinuese dhe ndodhive jo rastësore, para dhe pas ngjarjeve të mëdha historike.

Është ky këndvështrim që më detyron të ndërmend në këtë refleksion zhvillimet e fillimviteve ‘80-të, që i paraprinë përgatitjes së kushteve që nxitën shpërthimin dhe daljen në skenë të Lëvizjes Studentore të Dhjetorit 1990, një dekadë më vonë.

Tito dhe serbofilët shqiptarë

Vdekja e Titos dhe çlirimi i serbëve nga diktati i ekuilibristit të madh kroat me interesa personale dhe angazhime e mbështetje të mëdha ndërkombëtare si “bashkëkryetar i KSBE dhe i vendeve të Painkuadruara (të mos’angazhuara)” e atyre të “Botës së Tretë” – destabilizoi ekuilibret e brishta në lidershipin komunist të Tiranës dhe atë të Prishtinës. Por ishin ngjarjet e pranverës së vitit 1981 në Prishtinë dhe parullat e qëllimshme “Kosova, Republikë”; apo ato spontane “Duam bashkim me Shqipërinë” dhe “Rroftë Enver Hoxha”, që tërbuan nacionalizmin serb duke e shtyrë të realizojë rrokadën e titistëve me filoserbët në Prishtinë, si dhe eleminimin e Mehmet Shehut me shokë deri në rivendosjen e ekuilibreve të plota garantiste midis Beogradit e Tiranës. Proces ky që kulmoi me vendosjen e Ramiz Alisë në krye të Presidiumit të Kuvendit Popullor (pra në krye të shtetit), e më vonë edhe faktikisht, ndonëse jo zyrtarisht, në krye të PPSH, mbështetur nga Nexhmije Hoxha, ndërkohë që Enveri zuri shtratin për të mos u ngritur kurrë.

Mjafton të analizosh rreshtimet, hierarkimet dhe skalionimet e reja pushtetore në Tiranën e asaj kohe në politikë dhe media, që sot janë edhe nomenklatura e pushteteve reale në Shqipëri – për të kuptuar triumfin e atëkohshëm të serbofilëve në Tiranë, me ndikim e bashkëshoqërim edhe në Prishtinën aktuale.

Kina dhe pikiata e diktaturës

Prishja me Kinën dhe thellimi i dështimit ekonomik e futi Shqipërinë në krizën ciklike të pakësimit të valutës nga shkëmbimet tregtare me vendet e Bllokut të Lindjes komuniste, bllok i cili gjithashtu u zhyt në katastrofë ekonomike pas krizës politike polake dhe ardhjes në pushtet të antikomunistit gjenuin Regan në SHBA-të.

SHBA gremis Moskën

Ronald Regani, i sigurt në epërsinë absolute të sistemit raketor bërthamor amerikan ndaj atij sovjetik, (si të vetmet armë që do të përdoreshin në ndonjë konfrontim ushtarak dypalësh), me platformën e qartë të çmontimit të BS që sapo kish dalë me dështim nga konflikti ushtarak në Afganistan – nisi garën e re të armatimeve dhe rritjen galopante të buxhetit të Luftës.

Vdekja e Brezhnjevit dhe ardhja në fuqi në BS e krerëve të KGB, Çernjenko dhe Andropov, të cilët dispononin të dhëna të sigurta të epërsisë amerikane në armatime dhe ekonomi, futi në panik lidershipin sovjetik që ra në grackën e Reganit duke rritur buxhetin ushtarak me pasojë rrënimin ekonomik. Ndaj dhe rezultuan qesharake e të dështuara reformat e të sapoardhurit në pushtet, Gorbaçovit, si “Perestrojka” dhe “Gllasnost”, të cilat Alia i kopjoi me reformat allashqiptare tejet qesharake të “Tufëzave dhe Arëzave” dhe “Demokratizimit të mëtejshëm të jetës së vendit”.

Komunistët “rivrasin” gjermanë

Prononcimet deri edhe me libra të dëshmitarëve okularë dëshmojnë sot se edhe ndihmën bujare të Gjermanisë (nëpërmjet kryeministrit të Bavarisë, Shtraus-it), e sabotuan Ramiz Alia dhe Nexhmije Hoxha, sapo konkluduan se kjo ndihmë nuk i konvenonte pushtetit të tyre.

Katovica si pushtetmbajtje

Gorbaçovi e lexoi shpejt katastrofën e paevitueshme të Perandorisë Komuniste, ndaj dhe aktivizoi skenarin rezervë të KGB-së, “Katovicën”, të cilin ngarendi ta marrë e ta studiojë Ramiz Alia, që bëhej gjithnjë e më qesharak kur deklaronte se “Ne nuk jemi as Lindje e as Perëndim”, ndërkohë që kopjonte e ndiqte pikë për pikë Moskën, teksa edhe ngjarjet antisovjetike në Poloni i kish denoncuar personalisht në shtypin e kohës si “tradhti ndaj Marksizëm-Leninizmit, revolucionit dhe komunizmit në pushtet”.

Alia hesht para serbëve

Alia dhe Tirana zyrtare heshtën ndaj Memorandumit të Akademisë së Shkencave dhe Arteve të Serbisë dhe pezullimit të dhunshëm të Autonomisë së “Krahinës së Kosovës” nga Beogradi zyrtar pas konfliktit të sajuar dhe vizitës së Millosheviçit në Fushë Kosovë”, në shkelje flagrante të Kushtetutës së vitit 1974 të Federatës Jugosllave. Madje të dërguarit e Alisë si përfaqësues të shkrimtarëve shqiptarë në një takim ballkanik të letrarëve në Nish, shkëmbyen komplimente reciproke, dollira me shlivovicë dhe përqafime vëllazërore me shkrimtarë-hartuesit serbë të Memorandumit, në vitin 1987.

Por presioni i Beogradit mbi Alinë arriti kulmin pas ngjarjeve dramatike të Stari Tërgut, ngujimit të qindra minatorëve shqiptarë në galeritë e minierave të Trepçës dhe rishfaqjes së parullave spontane “Kosova, Republikë” dhe “bashkim me Shqipërinë”, në vitin 1989.

Rrëzimi i Murit të Berlinit, bashkimi i dy Gjermanive, kalimi përfundimisht i RDGJ në kampin e Perëndimit, por sidomos ngjarjet tragjike në Timishoara, që u shoqëruan me ekzekutimin e çiftit Çaushesku në periudhën tetor-dhjetor 1989, tmerruan regjimin e Tiranës dhe risollën ndër mendjet e shqiptarëve kauzën e bashkimit të mundshëm e me vullnet të lirë të Kosovës me Shqipërinë.

Në këto kushte, presioni i Beogradit mbi Ramiz Alinë u shtua bash kur minatorët e Stari Tërgut vendosën të vetëflijoheshin, ndaj dhe Tirana zyrtare filloi të kuiste dhe belbëzonte duke gjetur dhe shpallur fajtor Azem Vllasin dhe lidershipin krahinor të Lidhjes Komuniste të Kosovës, bash kur Beogradi i eleminoi ata nga skena politike.

Alia shtyp shqiptarët

Ndaj jo rastësisht Ramiz Alia e shtypi me dhunë barbare organizimin antikomunist të 14 janarit 1990 në Shkodër, që synoi rrëzimin e monumentit të Stalinit, akt që jo vetëm u censurua totalisht për opinionin publik, por nuk u shqyrtua as nga PPSH në ndonjë mbledhje organizatash apo forumesh drejtuese, sikurse u veprua në raste të tjera (p.sh., rasti i “bombës” tek ambasada sovjetike në vitin 1951).

Po barbarisht u përgjigj regjimi i Alisë edhe ndaj ngjarjes së përgjakshme të marsit 1990 në Kavajë, ku u ekzekutua antikomunisti Josif Buda, ndërsa protagonistët u arrestuan, u tortuaruan dhe u dënuan me burgime të gjata.

Mbreti Leka sfidon Alinë

Më 5 janar 1990 në gazetën amerikane “Ëall Street Journal”, më 24 janar 1990 në gazetën “Ëashington Times”, dhe më 1 shkurt 1990 në gazetën “Sun” (Baltimore), Mbreti Leka u prononcua publikisht dhe gjerësisht në tre intervista, duke deklaruar se ishte i gatshëm të kthehej në Shqipëri dhe të kryesonte revoltat popullore për përmbysjen e regjimit.

Mbreti Leka gjithashtu u bëri në vijim një thirrje publike ushtarakëve shqiptarë brenda vendit, që t’i bashkoheshin këtij aksioni dhe të kontribuonin për rrëzimin e komunistëve nga pushteti.

Mërgata kundër komunizmit

Ndërkohë, në qytetet kryesore të Europës dhe SHBA-ve, mërgata antikomuniste e udhëhequr nga OKLL dhe Balli Kombëtar, zhvilloi demonstrata masive kundër regjimit komunist shqiptar, shoqëruar me kërkesën që qeveritë përkatëse të vendeve dhe mbarë Komunitetit Ndërkombëtar, të shtonin presionin mbi Tiranën zyrtare për shpalljen dhe jetësimin e pluralizmit politik dhe lirive demokratike.

Mirëpo këtyre zhvillimeve dhe presionit ndërkombëtar, Alia personalisht dhe ideologët e tij Foto Çami dhe Sofokli Lazri, iu përgjigjën me deklarata politike dhe duke aktivizuar me shkrime në media akademikët komunistë Arben Puto, Stefanaq Pollo, Hekuran Mara e Hasan Banja, si dhe pedagogët e gazetarët Fatos Nano, Gramoz Pashko, Remzi Lani, Napolon Roshi, etj..

De Kuelari trondit regjimin

Vizita e Sekretarit të Përgjithshëm të OKB Perez de Kuelar, në maj 1990 në Tiranë, ishte dëshmi e presionit të Perëndimit për demokratizim të vendit dhe e vuri në gjendje alarmante shefin e komunizmit shqiptar. De Kuelar i kërkoi prerë Alisë pluralizëm politik, kurse ky premtoi vetëm lirimin e të burgosurve politikë dhe lejimin e besimit fetar.

SHBA-të kushtëzojnë Alinë

Ndërkohë që Shqipëria shprehu zyrtarisht dëshirën për rivendosjen e marrëdhënieve diplomatike me Moskën dhe SHBA-të, ish Sekretari i Shtetit Xhejms Bejker deklaroi dhe ripërsëriti në Senatin amerikan, qartë dhe prerë, kushtin se Shqipëria duhej doemos të lejonte pluralizmin politik dhe të fillonte reformat drejt ekonomisë së Tregut të Lirë.

Alia sfidoi KSBE-në

Por në mbledhjen e KSBE në Kopenhagen, në qershor 1990, ambasadori shqiptar Petrit Bushati deklaroi në emër të Ramiz Alisë se “Shqipëria nuk ka ndërmend të pranojë kushtin e vendosjes së pluralizmit politik”.

Kosova tmerron Alinë

Shtimi i represionit serb pas shfuqizimit të Autonomisë së Kosovës, shtypjes së grevës së minatorëve të Trepçës dhe heqja e shumë të drejtave kushtetuese që i shndërruan shqiptarët në qytetarë të dorës së tretë në Jugosllavi, i detyruan këta të krijonin parti politike që kërkonin pluralizëm dhe ngritjen e Kosovës nga subjekt kushtetues federal (krahinë autonome nën Serbinë), në njësi federative me Statusin e një Republike, sikurse edhe republikat e tjera.

Por ishte pikërisht ideja e pluralizmit politik që u ngjiz dhe u jetësua me parti konkrete politike në Kosovë, ajo që e tmerroi Alinë. Ndaj dhe bash më 2 Korrik 1990, jo rastësisht, por natyrisht në bashkërendim me Beogradin, në Tiranë Alia dhe regjimi përgatitën dhe realizuan të ashtuquajturën “Ngjarja e Ambasadave”, ku mijëra shqiptarë u sulën për disa ditë radhazi dhe arritën të futen në ambasadat e vendeve perëndimore për të marrë azil politik e për t’u larguar nga Shqipëria, alias “vendi më i lumtur në botë”.

Alia “hap” ambasadat

Natyrisht ishte Sigurimi i Shtetit që shpërndau si rrufe lajmin për “hapjen e ambasadave”, çka me këtë rast shkarkoi tensionet sociale nëpërmjet largimit të pjesës më agresive kundër regjimit, krahas shmangies së prozhektorëve mediatikë botërorë nga ngjarjet në Prishtinë.

Kësisoj ngjarjet ramiziste disaditore të Ambasadave devijuan, sfumuan dhe verbuan enkas, e me skenar të parapërgatitur, vemendjen e mediave botërore ndaj aktit më të lartë kushtetues të përfaqësuesve të popullit shqiptar të Kosovës shqiptare – deklarimin e Kosovës si njësi e pavarur dhe e barabartë me njësitë e tjera në Jugosllavi, pra shpalljen e Kosovës “Republikë…”.

2 Korriku serb i Alisë

Ky akt i hapur tradhtie kombëtare, maskuar nga Alia me trukun e “Ngjarjes së Ambasadave”, u realizua me sukses teksa në Kaçanik përfaqësuesit politikë të shqiptarëve (deputetët e Kuvendit të Kosovës), u mblodhën për të miratuar dhe shpallur publikisht Deklaratën Kushtetuese mbi “Kosovën – Republikë në kuadër të Jugosllavisë”, bazuar në frymën dhe nenet e Kushtetutës së vitit 1974, asokohe ende në fuqi.

Sipërmarrja madhore e “Kosovës-Republikë” kishte vlera të pallogaritshme, pasi përfaqësonte Aktin juridiko-kushtetues të vetëpërcaktimit politik të Kosovës e të popullit shqiptar atje si popull shumicë që shpallej “komb”, dhe jo “kombësi”, ose “pakicë kombëtare”. Dhe për më tepër ndërmerrej kur Jugosllavia gjendej në fazën e ripërkufizimit të pozitës kushtetuese të saj e të elementëve përbërës konstituivë (që ishin njësitë përbërëse federative), dhe realizohej me shprehjen e vullnetit sovran të shqiptarëve si komb dhe popull i barabartë me kombet dhe popujt e tjerë atje.

Puto-t dhe Omar-ët heshtën për këtë tradhti dhe kësisoj, me trysninë dhe ndihmën e Beogradit, Tirana zyrtare sfumoi dhe fshiu përfundimisht ndërkombëtarizimin logjik të Çështjes së Kosovës e të shqiptarëve në prag të shpërbërjes së Jugosllavisë, bashkë me idenë e pluralizmit politik që përcillej dhe vinte që andej në vendin-amë, duke e lënë sërish monizmin e Tiranës si kolona më e fuqishme e Serbizmës në Shqipëri.

Për të ngritur në zenit zhurmnajën dhe pluhurnajën e harresës antikosovare, Alia përgatiti mitingun e 13 korrikut, në të cilin akuzoi 4700 azilantët e Ambasadave si “huliganë dhe gangsterë që braktisën atdheun si kusarë…”, duke “harruar” braktisjen komuniste të 2 milionë bashkatdhetarëve nën thundrën e Millosheviçit.

Alia tubon intelektualët

Në gusht 1990 Alia organizoi takimin me intelektualët e përzgjedhur si ajka e regjimit, e ku askush nuk kërkoi pluralizmin politik. Sali Berisha kërkoi vetëm heqjen nga Kushtetuta në fuqi të nenit që përcaktonte se PPSH kishte rolin udhëheqës në jetën e vendit, krahas transparencës të shtuar në mediat shqiptare për informacionin dhe pakësimin e censurës politike mbi to.

Alia ua përmendi intelektualëve-ajkë të regjimit “pluralizmin”, por ata deklaruan se nuk e kuptonin këtë nocion politik, ndaj dhe shefi i komunizmit shqiptar u detyrua t’u shpjegonte se “pluralizëm politik do të thotë që përveç PPSH-së të lejohet krijimi edhe i partive të tjera si partia Ambientaliste, partia Agrare, partia Republikane, partia Demokratike, partia Socialdemokrate”, pra bash partitë që Ramizi më vonë krijoi dhe miratoi.

Mirëpo intelektualët ishin të mendimit se Shqipëria kishte nevojë vetëm për pluralizëm të mendimit, “sipas traditës së kuvendeve në odat e burrave”, dhe jo për pluralizëm politik, që sipas tyre “do të përçante unitetin e popullit të bashkuar rreth partisë”. Ndaj dhe Alia u mburr deri në fund të jetës, duke deklaruar: “I pyeta nëse ishin dakord të miratonim pluralizmin politik, por ata nuk e pranuan idenë”.

Ramizistët “keqkuptojnë” pluralizmin

Prandaj jo rastësisht, si shprehje e debateve kuvendore të ngjashme me ato në odat e burrave, si dhe e pakësimit të censurës moniste, për muaj me radhë në shtypin kohës u botuan shkrime të “ajkës intelektuale”, ku vajtohej koha e humbur nga mosvlerësimi i rolit të eksperimenteve të Pavllovit në fiziologji dhe aludimet e “guximshme” për “elementë konservatorë që nuk kuptonin dhe nuk zbatonin porositë e shokut Ramiz Alia për pluralizmin e mendimit sipas traditës së kuvendeve të odave të burrave”.

Alia shpik 80 përqindshin

Rritja e presionit ndërkombëtar, kolapsi ekonomik dhe vonesat e regjimit që e gjeti zgjidhjen tek vendosja e 80 %-shit si masë për të frenuar rebelimin e të varfërve të papunë në qytete; tek disa ndryshime në Politbyro dhe qeveri, që kulmuan me emërimin e Fatos Nanos si Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit të Ministrave dhe të Gramoz Pashkos si këshilltar për ekonominë pranë kryeministrit Çarçani; si dhe tek shpallja e “reformës Nano-Pashko” si shpëtim në ekonomi – thjesht e thelluan krizën totale të regjimit dhe të mbarë vendit.

Shfaqet Lëvizja Studentore

Në këto kushte Alia projektoi ndryshimet trukuese nëpërmjet nxitjes së një lëvizjeje studentore. Ai nuk guxoi të përdorte për nxitje të ndryshimeve segmente të “kllasës punëtore”, sepse problemi do të merrte trajtën sikur pushtetit të diktaturës së proletariatit po i kundërvihej vetë klasa punëtore në fuqi.

Fshatarësia e mbetur në izolimin e fshatit dhe në injorancë të thellë e masive, as që mund të përdorej, sepse ideatorët do të vetëdiskreditoheshin si sharlatanë, ndaj u gjetën studentët. Ata ishin të rinj, të paditur në punët e politikës, të brishtë e të manipulueshëm, dhe në shumicë bij e nipër të komunistëve më të privilegjuar, më të pushtetshëm e më të afërt me regjimin.

Pasi i rëndoi me qëllim kushtet e jetesës së studentëve konviktorë (e që përbënin shumicën studentore nëpër universitete), Alia nxiti rebelimin e tyre për kushtet mizerabël dhe kërkesa ekonomike që me kalkulime të kujdesshme do të përshkallëzoheshin në kërkesa politike që, në fundore, mund të çonin thjesht në krijimin e ndonjë organizate studentore, së cilës do t’i jepej ngjyrimi i një partie politike që do të konkurronte si e tillë me PPSH-në, krahas rripave të transmisionit komunist, që ishin organizatat e masave, sikurse ajo e Grave, e Rinisë, e Veteranëve dhe e Bashkimeve Profesionale.

Studentët refuzojnë manipulimin

Dhe rasti u krijua në ditët e ftohta të fillim-dhjetorit 1990, kur në Qytetin “Studenti” u prenë dritat. Studentët konviktorë u acaruan dhe në errësirë filluan të artikulonin thjesht kërkesa ekonomike. Çdo gjë shkoi sipas planit deri në radikalizimin e Lëvizjes Studentore, që u shkaktua nga ish studentë të sapodiplomuar e specializantë, të cilët ishin shumë më të qartë politikisht e më të vendosur, por që nuk arritën të formulonin kërkesë më të avancuar politike përveçse krijimit të një organizate thjesht studentore, me atributet e përfaqësimit politik për mbrojtjen e interesave të këtij grupimi rinor. Dhe bash në këtë kohë u futën në lojë intelektualët e përgatitur nga regjimi, shumica pedagogë, të cilët morën në duar drejtimin e Lëvizjes Studentore dhe formuan një parti politike në lidershipin e së cilës studentët ishin në minorancë.

Më pas gjithçka shkoi sipas planeve të Alisë, që, pas takimit me studentët të cilëve u miratoi menjëherë partinë, u vetëshpall dhe e shpallën si “babai i demokracisë në Shqipëri”, por që “rrezikohej me jetë nga konservatorët dhe enveristët brenda PPSH, Ushtrisë e Sigurimit të Shtetit”, ndaj dhe “duhej mbështetur e shpëtuar…”.

Studentët ngarendin kah Liria

Natyrisht që Lëvizja Studentore e Dhjetorit 1990 është i vetmi aksion politik i shqiptarëve në historinë e tyre, që realizoi ndryshimin e sistemit politik në mënyrë paqësore, teksa legjitimoi pluralizmin politik duke ndryshuar rregullat e lojës politike dhe duke delegjitimuar sistemin monist komunist. Por ama në analet e historisë ka mbetur thjesht fakti i pamohueshëm se protagonistët dhe liderët e kësaj Lëvizjeje nuk artikuluan veçse kërkesën për krijimin e një organizate kuazipolitike “të studentëve dhe intelektualëve të rinj”, krahas kërkesave të tjera kryesisht me karakter ekonomik.

Radikalizimi i pjesshëm i Lëvizjes Studentore ndodhi kur ajo u mbështet fuqimisht nga intelektualët dhe punëtoria në Tiranë dhe në mbarë vendin, çka e detyroi Alinë ta merrte Lëvizjen nën kontroll të menjëhershëm nëpërmjet skalioneve të “intelektualëve-desantë” që i kish përgatitur prej kohësh duke i saturuar me idenë e frikshme se, nëse nuk e merrnin ata nën kontroll Lëvizjen Studentore dhe partinë e sapokrijuar, do ta merrnin armiqtë e brendshëm të regjimit, “këlyshët e ballistëve dhe zogistëve”, dhe vendi do të shkonte në “luftë civile”.

Ramizistët kapin timonin

Pasi skema u realizua pa “armiqtë e deklasuar”, në mitingun e parë madhështor të Qytetit “Studenti”, ku merrnin pjesë të gjithë studentët dhe punëtoria e Tiranës që hidhte parulla të egra kundër Bllokut, kundër komunistëve dhe regjimit, komunisti Gramoz Josif Pashko, që mbante ende postin e këshilltarit pranë kryeministrit Çarçani, deklaroi para kamerës së Alfons Gurashit: “Ju betohemi shoku Ramiz se kurrë nuk do ta tradhtojmë gjakun e derdhur prej jush dhe baballarëve tanë në luftën kundër pushtuesve, kolaboracionistëve e tradhtarëve ballistë e zogistë…, kurrë nuk do të lejojmë që gjakpirësit e popullit të na marrin tokat dhe pronat…”.

Natyrisht studentët kanë meritën që u mobilizuan dhe u strukturuan me shpejtësi duke përshpejtuar zhvillimet politike që u shfrytëzuan jo për faj të tyre nga intelektualët e dërguar nga Alia në krye të Lëvizjes studentore e të PD, dhe që në shumicë kishin ende teserat e kuqe në xhep.

Studentët me breroren e Lirisë

Studentët me vrullin rinor shërbyen si bërthamë politike rreth së cilës u afruan shtresat opozitare më të ndërgjegjësuara, që sëbashku iu kundërvunë një sistemi represiv shumë të fuqishëm.

Të etur për pavarësi qëndrimesh dhe të trembur nga furia e manipulatorëve me pardesy të bardha dhe me xhupa të zinj e patllake Sigurimi, studentët për një kohë të gjatë, nën ndikimin e liderëve të pakontrolluar politikisht ruajtën pavarësinë dhe dallueshmërinë e Lëvizjes Studentore nga partitë politike, nëpërmjet organizatave dhe individëve të veçantë.

Dëshmia më e fortë e këtij fakti ishte planifikimi, organizimi, drejtimi dhe mbyllja me sukses e Grevës Historike të Urisë, që e detyroi sistemin të hiqte statujën dhe emrin e themeluesit të vet, Enver Hoxhës, dhe të pranonte humbjen e legjitimitetit.

Ishte kjo fitore e Lëvizjes Studentore që çliroi masat e gjera të popullit dhe të gjitha shtresat nga kontrolli politik, frika, detyrimi dhe dyshimi.

Lëvizja parcelizohet politikisht

Lëvizja Studentore e Dhjetorit 1990 ishte një rast klasik i Mosbindjes Civile dhe i mosvazhdimit të konformimit me sistemin më gjakatar që ka njohur historia jonë.

Fatkeqësisht, rolit politik dhe reformues të Lëvizjes Studentore, pas krijimit të partive politike do t’i vinte fundi i natyrshëm thjesht për faktin se aktorët politikë ndërkombëtarë nuk mund të mbështesnin dhe t’i siguronin partnership një Lëvizjeje Studentore me organizim dhe objektiva të varfër politikë, e që nuk mund të siguronte fitoren e opozitës në zgjedhjet përballë PPSH-së. Aq më tepër kur PD dhe komunistët, sëbashku, e përçanë menjëherë Lëvizjen Studentore në organizata dhe fraksione politike me ngjyrime të ndryshme, që shërbyen më pas si kontigjente për krijimin e forumeve rinore të partive që u shfaqën në skenën politike.

Gjithashtu po fatkeqësisht, Lëvizja Studentore u përgatit, u iniciua dhe u drejtua nga lart, nga kreu i regjimit dhe ndihmësat e tij nëpër partitë politike. Poashtu, edhe frytet e idealeve dhe të fuqisë transformuese të saj u volën nga njerëzit e përgatitur dhe të desantuar nga regjimi.

Studentët mbetën në Histori

Nuk kishte si të ndodhte ndryshe sa kohë që edhe vetë studentët më të radikalizuar nuk mund të konfrontoheshin politikisht dhe me dhunë me prindërit e tyre komunistë e të lidhur ngushtë me regjimin… Ndaj dhe krerët më të painkriminuar e të pamanipuluar të kësaj Lëvizjeje nuk mund ta shpëtonin atë nga fati historik i paracaktuar.

Por kjo megjithatë nuk e zbeh rolin dhe kontributin e Lëvizjes Studentore për miratimin e pluralizmit politik, për bilancin zhgënjyes të të cilit nuk mund të fajësohen studentët idealistë që aspiruan demokracinë dhe “Shqipërinë si gjithë Europa”.

Kjo është edhe arsyeja përse Lëvizja Studentore 1990 do të mbetet në historinë tonë si detonatori që shpërtheu në themelet e diktaturës, të cilën e braktisën të gjithë mbështetësit e saj, për të hipur në barkat e shpëtimit dhe për t’u drejtuar drejt brigjeve që u siguruan mbijetesën dhe pushtetet që ndërrohen në mënyrë ciklike, me marrëveshje… Pushtete që janë dhe përfaqësojnë establishmentet e tradhtisë së pastër ndaj idealeve demokratizuese të Lëvizjes Studentore të Dhjetorit 1990.

You might also like