Me partnerin në krah flini më mirë dhe kujtesa juaj përmirësohet

Kërkimet e një qendre psikiatrike gjermane tregojnë se faza e quajtur Rapid Eye Movement (REM) rritet ndjeshëm kur çiftet flenë së bashku

Çiftet që kalojnë natën në të njëjtin shtrat kanë tendencë të përmirësojnë cilësinë e gjumit, me përfitime në memorie dhe në aftësisinë për problem-solving. E sugjerojnë në një artikull të publikuar në revistën Frontiers in Psychiatry ekspertët nga Center for Integrative Psychiatry (ZIP), në Gjermani, që kanë studiuar efektet e gjumit individual dhe atij në çift, duke vlerësuar jo vetëm lëvizjet, por edhe kohëzgjatjen dhe thellësinë e fazave të ndryshme.

“Kemi analizuar 12 çifte të rinj, të shëndetshëm dhe heteroseksualë, të cilët kaluan katër net në laboratorin e gjumit, duke matur parametrat si në prani ashtu edhe në mungesë të partnerit duke përdorur dopjo polysomnography të njëkohshme, një metodë jashtëzakonisht preçize, e detajuar dhe komplete për studimin e gjumit në mënyrë shumëplanëshe”, shpjegon Henning Johannes Drews nga Center for Integrative Psychiatry, duke preçizuar se ekipi i tij analizoi valët e trurit, lëvizjet, frymëmarrjen, tensionin muskulor dhe aktivitetin kardiak.

“Ne u kemi dorëzuar pyetësorë çifteve për të patur informacion mbi karakteristikat e marrëdhënieve, përfshirë kohëzgjatjen, përfshirjen pasionale apo nivelin e intimitetit. Rezultatet tona tregojnë se faza e quajtur Rapid Eye Movement (REM) rritej ndjeshëm kur çiftet flinin sëbashku”, vazhdon studiuesi, duke kujtuar se faza REM është ajo që shoqërohet me ëndrra të gjalla, dhe ka qenë e lidhur me rregullimin e emocioneve, konsolidimin e kujtesës, bashkëveprimet shoqërore dhe me zgjidhjen e problemeve kreative.

“Puna jonë tregon se çiftet arrijnë të sinkronizojnë skemat e gjumit kur flenë së bashku, jo sepse lëvizja fizike e njërit partner ndikon në gjumin e tjetrit, thjesht është një masë e thellësisë së marrëdhënies”, vëren Drews, duke preçizuar që ka ende disa pikëpyetje në lidhje me këtë çështje. “Hapi tjetër do të jetë diversifikimi i mostrës dhe vëzhgimi nëse dhe në çfarë mase hasen këto efekte, por fjetja me partnerin mundet efektivisht të përmirësojë shëndetin mendor të çiftit,” konkludon eksperti.


Ju, sigurisht, jeni të lirë t'i përdorni materialet tona, por në çdo rast duke cituar medien dhe autorin.
Ju gjithashtu mund të lexoni
VINI RE: Disa materiale në këtë hapësirë janë marrë nga interneti, duke u vlerësuar si në përdorim publik. Nëse subjektet e pranishme në foto ose video, apo autorët do të kenë diçka në kundërshtim me publikimin, do të mjaftojë të kërkojnë heqjen duke dërguar një email në: kontakt@gazetatjeter.com. Ne do të marrim masa sa më shpejt të jetë e mundur.