GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit

Mos e vendos kurrë çokollatën në frigorifer gjatë verës

Edhe gjatë verës, më nepsaxhinjtë nuk heq dorë nga ngrënia e çokollatës por gabojnë ata ata që besojnë se duhet të mbahet në frigorifer. Shumica prej nesh besojnë se temperaturat e ulëta ndihmojnë për të mos e shkrirë atë, duke e mbajtur atë më të trishtuar. Sigurisht, është e vërtetë, por shija dhe pamja mund të ndikohen.

Për të shpjeguar arsyet se pse çokollata (a e dini se e bardha nuk është vërtetë çokollatë?) nuk duhet të mbahet kurrë në frigorifer është shefi tejet i vlerësuar Michelin Alain Ducasse, i cili pas suksesit me mënyrën e furnizimit ka diversifikuar investimet e tij duke iu përkushtuar prodhimit dhe shitjes së çokollatës.

Ducasse, në një intervistë për “Business Insider” është kategorik: duhet të shmanget vendosja e çokollatës në frigorifer. “Çokollata duhet të ruhet mes 15 dhe 18 gradëve, në një vend të thatë”, thotë ai, duke specifikuar se temperatura e rekomanduar është 20 gradë.

Gjithashtu i duhet kushtuar vëmendje edhe kohërs së ruajtjes: çokollata (e cila ndër të tjera nuk duhet të përtypet kurrë) nuk është gjithmonë si diamantet! Ducasse shpjegon se “ganache duhet të konsumohen brenda dy-tre javësh, pralines brenda një maksimumi prej 3-4 javësh dhe tabletat kanë kohë disa muaj”.

Për më tepër, nëse e vërteta është që i nxehti i madh mund të shkrijë çokollatën, po aq e vërtetë është që i ftohti i madh mund të ndryshojë pamjen e saj. Damien Couliou, administratori i deleguar i “Le Chocolat Alain Ducasse”, ka treguar, në fakt, se ndërkohë që çokollata po ruhet në në frigorifer: uji reagon në nivel mikroskop me sheqerin që ka në çokollatë dhe kristalizohet në sipërfaqe, duke i zbardhur ngjyrën.

Sipas Couliou, kondensimi i ujit nuk ndikon në shijen e çokollatës, por në aspektin vizual. Pra, për të shijuar çokollatën në ngjyrën e saj tradicionale, duhet të shmangim ruajtjen në frigorifer dhe ta konsumojmë në kohën e treguar. Nëse keni më shumë, gjithmonë mund ta ricikloni atë duke bërë receta të shijshme, siç është ky puding me çokollatë e shijshme.

You might also like