GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit


Kliko për më shumëKliko për më shumë

Nga Sebastian ZONJA – Infrastruktura hekurudhore, rrugore dhe energjetike në Ballkan

Një nga arsyet e shpërthimit të Luftës së Parë Botërore ishte edhe gjeostrategjia dhe gjeoekonomia e Gjermanisë perandorake si komponentet e gjeopolitikës së një fuqie në ekspansion të pandalshëm, trupëzuar në megaprojektin e ndërtimit të hekurudhës Bagdad–Berlin, që natyrisht do kalonte përmes Turqisë dhe do të çante më dysh Europen Lindore.

Edhepse asokohe Perandoria Otomane kish një shekull që ishte cilësuar “i sëmuri i Bosforit” dhe rrokopuja e fundosjes së saj kishte nisur, një rigjallërim i Stambollit me fuqinë teknologjike, financiare dhe intelektuale gjermane, paraqiste probleme për fuqitë e tjera botërore.

Pasi gjermanët ndihmuan në ndërtimin e hekurudhës Stamboll–Hixhaz, Fuqitë e Mëdha të tjera – Rusia, Britania dhe Franca – me të drejtë u bënë xheloze dhe reaguan me shpejtësi e të sinkronizuara.

Gjermania mund të fuqizohej aq shumë nga nafta dhe lënda e parë që do të merrte nga ai rajon i pasur, sa do të bëhëj Fuqi Botërore brenda pak vitesh. Ndërkohë, planet për ndarjen e tortës pas shembjes së perandorisë Otomane mund të mos realizoheshin nëse hekurudha Bagdat-Berlin do të ndërtohej.

Ky konfigurim i ekspansionit teuton shfaqej edhe në Ballkan, ku gjermanët mbështesnin bullgarët dhe shqiptarët; anglezët mbështesnin grekët dhe franko-rusët mbështesnin Serbinë.

Pra, s’ka marrëdhënie dashurie, por ka thjesht interesa.

Lidhja e ngushtë e gjermanëve me perandorinë Otomane solli edhe prishjen e interesave anglo-franceze në kanalin e Suezit dhe më gjerë. Lufta, sikundër thonë, “është thjesht politikë por me mjete të tjera”, apo jo?

***

Situata nuk është se ka ndryshuar shumë: interesat mbeten po të njëjta, ndaj gjykoj se edhe mund ta parashikojmë se çfarë do të ndodhë në 20 vitet e ardhshme në Ballkanin tonë, sa kohë që është konfiguruar mozaiku “ShBA+BE – Kinë+Rusi”.

Tashmë kemi dy shtete shqiptare dhe kjo falë amerikanëve. A nuk i kishim dikur Tokat e Lirueme, por i “humbën” komunistët?

Ahmet Zogut i duhej të zgjidhte mes Italisë dhe Jugosllavisë. Ose të nxirrte sllavët në Adriatik, ose ta lidhte vendin me Perëndimin. Ai zgjodhi Italinë. Politikan klasi.

Enveri zgjodhi Jugosllavinë.

***

Gjermanët sollën Vidin, por sipas kujtimeve të Xhemal Kusit, grupi kundërshtar ngriti në protesta Haxhi Qamilin dhe udhëzoi Musa Qazimin për ta hequr Vidin me armë nga Froni i Shqipërisë.

Pra, vetëm pse hoqëm Vidin, vumë në kandar sërish fatet e vendit, që u rrezikuan me rishikimin e kufijve të Londrës-1913 në Paris-1919. Kush ishte asokohe i interesuar për atë lëvizje?

Kë do të zgjedhim sot? I keni parë që “internacionalistët” janë anti-zogistë, anti-malokë…

Cili politikan e ka sot mendjemprehtësinë e Zogut? Kush punon sot kundër interesave të shqiptarëve në Ballkan?

Ja, për shembull, të shtrojmë disa pyetje: Kush e hoqi nga harta Korridorin 8?; Kush e vonoi Rrugën e Kombit?; Kush e sabotoi ndërtimin e autostradës Adriatiko –Joniane?; Po TAP-i, a nuk u vonua derisa të përfundonte ndonjë gazsjellës tjetër?; Po interkonjeksionin energjetik me Kosovën kush e vonoi?

Sa më shumë i largohemi realizimit emergjent të këtyre projekteve strategjike, aq më shumë i largohemi Evropës dhe Amerikës. Njëjtë si gjatë diktaturës, kur u mbyllëm kundrejt gjithë projekteve strategjike në rajon, dhe ja ku jemi sot.

Kujt i leverdis status-quoja dhe destabilizimi?

Për shembull, kur anglezët ishin kundër projektit hekurudhor Bagdad–Berlin ngritën në protesta, nëpër vende të ndryshme, shumë arabë me ndihmën e T. H. Lawrence. Kohët ndryshojnë, teknikat janë të njëjta, apo jo?

Bojkoti i projekteve strategjike që janë në dobi të Shqipërisë dhe të NATO-s, është politikë anti-kombëtare, është anti-amerikanizëm.

Kush i ka shtyrë këto projekte në kalendar greke?


Ju, sigurisht, jeni të lirë t'i përdorni materialet tona, por në çdo rast duke cituar medien dhe autorin.
Ju gjithashtu mund të lexoni
VINI RE: Disa materiale në këtë hapësirë janë marrë nga interneti, duke u vlerësuar si në përdorim publik. Nëse subjektet e pranishme në foto ose video, apo autorët do të kenë diçka në kundërshtim me publikimin, do të mjaftojë të kërkojnë heqjen duke dërguar një email në: kontakt@gazetatjeter.com. Ne do të marrim masa sa më shpejt të jetë e mundur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More