GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit

Arkitektët shqiptarë prodhojnë maska me printerë 3D, 1000 maskat e para në proces

Një grup arkitektësh në Shqipëri e Kosovë po ndihmojnë mjekët në luftën kundër koronavirusit duke riprodhuar me printerë 3D maska mbrojtëse me kosto 1,5 euro copa.

Nisma vullnetare e quajtur “Face Shield Mask” në Kosovë drejtohet nga profesori i inxhinierisë Shaban Buza dhe në Tiranë nga vajza e tij Dea, e cila është arkitekte.

Maska ka një rreth plastik në të cilën i bashkohet një fletë plastike e tejdukshme. Kjo garanton më tepër siguri për mjekët që u shërbejnë pacientëve me infeksionin e Covid-19.

Për shkak të punës mjekët janë më të rreizkuarit nga infektimi me koronavirus pasi janë në kontakt të vazhdueshëm me pacientët.

Aktualisht rreth 10 mjekë në Shqipëri, – prej të cilëve edhe drejtori i Urgjencës Kombëtare, Skënder Brataj – janë infektuar ndërsa dhjetëra të tjerë janë detyruar të vetëizolohen.

Maska mbrojtëse mund të minimizojë kontaktet dhe të ulë ndjeshëm mundësinë e infektimit.

Modeli i propozuar nga grupi i arkitektëve, riprodhohet me printer 3D bazuar në një projekt të siguruar nga bashkëpunimi i profesor Buzës me Universitetin e Transilvanisë në Rumani dhe Universitetit Politeknik të Valencias në Spanjë.

Në Shqipëri nisma është mbështetur nga një grup arkitektësh të rinj si Albano Guma, Dardan Vukaj e Gerti Struga, të cilët me studiot e tyre Lumina Architecture, Extrude It dhe 3B Army kanë nisur të prodhojnë dhjetëra maska.

Dea Buza, e cila po koordinon punën në Shqipëri, ka lidhur kontakt me Dr. Arben Gjatën, rektor i Universitetit të Mjekësisë në Tiranë, i cili i ka bërë me dije se Qendra Spitalore Universitare e Tiranës (QSUT) ka nevojë për së paku 500 maska të tilla.

Njësoj përmes kontakteve me autoritetet shëndetësore 200 maska të tjera nevojiten në Spitalin e Shkodrës.

Për të krijuar mesatarisht 25 maska një printer 3D kërkon 1 kilogram filament që kushton rreth 20 euro.

Aktualisht janë riprodhuar dhe dorëzuar 100 maska, të cilat do t’i shpërndahen fillimisht QSUT-së, qëllimi është që brenda muajit prill të krijohen të paktën 1000 maska.

Nisma është vullnetare e jofitimprurëse dhe për këtë të rinjtë kanë bërë thirrje që gjithkush që ka mundësi të vërë në punë printerë 3D, apo të mbulojë koston e materialeve të para t’i bashkohet grupit, ose të kontribuojë në mbledhjen e fondeve.

You might also like