GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit
Browsing Category

KULT

Günther ANDERS – Braktisja e njeriut

"Për ta shuar më përpara çdo revoltë, nuk duhet vepruar në mënyrë të dhunshme. Metodat e llojit të atyre të Hitlerit janë tejkaluar. Mjafton të krijojmë një kushtëzim kolektiv shumë të fuqishëm në mënyrë që vetëm ideja e revoltës nuk

Për pastërtinë e gjuhës shqipe

Nga Prof. Dr. Eqerem ÇABEJ Gjuha pasqyron një kombësi, ajo është pasqyra më e qartë e një kombësie dhe e kulturës së saj. Shkalla e pasurisë dhe e pastërtisë së gjuhës është një tregues i nivelit të kësaj kulture. Prandaj ringjalljet

Nga Zija ÇELA – Për shkak të cilësive të artit

-E lindur në një kohë të caktuar, krijimtaria e Bardhyl Londos tash jeton kohën tjetër, atë të artit- Edhe sot më shfaqet para syve ai portretizimi i vogël, që i pata bërë Bardhyl Londos kur, duke shkruar për njërën prej poemave

Lamtumirë Bardhyl Londo, shkrimtari dhe demokrati i madh

Ndahet nga jeta poeti i njohur shqiptar Bardhyl Londo. Ai ndërroi jetë pas një sëmundjeje të gjatë, ndërsa 10 ditët e fundit i kaloi në reanimacion. Londo ishte 74 vjeç. Pak më parë Akademia e Shkencave mbajti një minutë heshtje në nder të

Adami dhe Eva pa fajin

mbi betejën tonë mes instinktit dhe intelektit Jeremy Griffith: duket se kur specia jonë u ba krejtësisht e vetëdijshme, nji betëjë zemërate psikologjike duhet të ketë shpërthye, mes vetes instiktive të ngulitun në gjene ka herë dhe

Bourgeois, tekstura fijesh dhe fjalësh

Në Hayward vepra e saj, e karakterizuar nga qepja dhe pëlhura, në Kunstmuseum marrëshënja e ashpër dhe intensiv me të shkruarin Nga Stefano CASTELLI Dy ekspozita po celebrojnë, nga këndvështrime origjinale, Louise Bourgeois (Paris,

Aleksandër XHUVANI – “Norbert Jokl”

Në ashtin e identitetit kombëtar shqiptar qëndron gjuha e bukur shqipe. E lëvruar nga poetë, prozatorë dhe albanologë shqiptarë, gjithmonë duhet të sjellim në vëmendje Rilindasit dhe albanologët austriakë e gjermanë. Ata krijuan shtratin…

Noam Chomsky, Intelektuali i shquar antikonformist

Nga Artan KAFEXHIU Jeta dhe veprimtaria e Chomsky-t ka shënuar kuota ndër më të lartat të reputacionit mbarëbotëror dhe të arritjeve cilësore, por punimi që padyshim e renditi në top-listën e njerëzve më të famshëm mbetet ai me titullin

Naimi përktheu “Iliadën” në turqisht

Tashmë është vërtetuar plotësisht se Poeti ynë Kombëtar Naim Frashëri, është përkthyesi i parë i Iliadës Homerike në gjuhën turke. Për këtë përkthim me cilësi tejet të lartë, filologët dhe ekspertët e shquar turq i janë mirënjohës Naimit