GazetaTjeter.com
Analiza e lajmit


Kliko për më shumëKliko për më shumë

Tërheqja përfundimtare amerikane nga OBSH

Vendimi, i njoftuar para pak kohësh, tani është efektiv: por duke pasur parasysh detyrimin e paralajmërimit, ai do të hyjë në fuqi brenda një viti

Donald Trump ka vendosur të tërheqë Shtetet e Bashkuara nga Organizata Botërore e Shëndetit (OBSH) dhe ia ka komunikuar këtë zyrtarisht Kombeve të Bashkuara, nga të cilat varet OBSH, dhe Kongresit të Shteteve të Bashkuara. Vendimi, duke pasur parasysh detyrimin e njoftimit njëvjeçar, do të hyjë në fuqi më 6 korrik 2021 dhe ndërkohë Shtetet e Bashkuara do të duhet të respektojnë angazhimet dhe detyrimet financiare. Buxheti vjetor i OBSH-së është rreth 6 miliardë dollarë, i cili vjen nga vendet anëtare në të gjithë botën. Në vitin 2019, Shtetet e Bashkuara kontribuan më shumë se 400 milionë dollarë, rreth 10 përqind e fondit të përgjithshëm. Prandaj, një pezullim mund të ketë pasoja shumë të rënda.

Akuzat e Trumpit kundër OBSH-së vazhdojnë prej kohësh: më 14 prill Presidenti i Shteteve të Bashkuara kishte njoftuar se dëshironte të pezullonte përkohësisht fondet për Organizatën Botërore të Shëndetit, në pritje të një hetimi që do të verifikonte “rolin e saj në keqmenaxhimin dhe mbulimin e përhapjes së koronavirusit”. Akuza kryesore e Trump ishte se pavarësisht se ishte financuar kryesisht nga Shtetet e Bashkuara, organizata i kishte kushtuar vëmendje të veçantë Kinës. Në maj, kërcënoi sërish me ndërprerjen e marrëdhënieve duke thënë se OBSH nuk kishte qenë në gjendje të përballej siç duhet me emergjencën e koronavirusit sepse ishte nën “kontrollin total” të Kinës.

OBSH, nga ana e saj, kishte kritikuar mbajtjen e masave gjatë pandemisë dhe kishte refuzuar çdo “stigmatizim ose diskriminim”, duke iu referuar zakonit të Trump për të folur për “virusin kinez”. Për kufizimet e udhëtimeve Trump nuk ka ndjekur masat adekuate të kontrollit të brendshëm, duke e minimizuar koronavirusin dhe duke e krahasuar atë me gripin përsëri në mes të marsit, pasi kishte zbrazur që nga fillimi i mandatit të tij zyrat qeveritare që duhej të merreshin me kontrollimin e pandemisë.

Po në prill, Trump i kërkoi OBSH-së të aprovonte një sërë reformash “substanciale” brenda 30 ditësh. Në orët e fundit, një zyrtar i lartë i administratës amerikane i tha CBS News se Trump kishte udhëzuar në detaje reformat që duheshin ndërmarrë, por që OBSH kishte refuzuar të vepronte. “Meqenëse ata nuk kanë arritur të zbatojnë reformat e kërkuara dhe për të cilat kemi shumë nevojë, sot do t’i japim fund marrëdhënieve tona”, tha zyrtari.

Presidenti i Fondacionit të Kombeve të Bashkuara Elizabeth Cousens e quajti këtë veprim të Trump “miop, superflu dhe pa dyshim të rrezikshëm. OBSH është i vetmi organ në gjendje për të drejtuar dhe koordinuar reagimin global ndaj COVID-19”. Ndërprerja e marrëdhënieve të OBSH-së me Shtetet e Bashkuara “do të dëmtonte përpjekjen globale për të mposhtur këtë virus, duke na vënë në rrezik të gjithëve”.

3 nëntorin e ardhshëm do të mbahen zgjedhjet në SHBA dhe Donald Trump mund të mos rikonfirmohet. Kandidati demokrat në Shtëpinë e Bardhë, Joe Biden, e ka dënuar vendimin e administratës Trump dhe ka bërë të ditur se “Shtetet e Bashkuara do të bashkohen përsëri me OBSH-në” që ditën e parë të presidencës së tij.

Përgatiti për gazetatjeter.com, Dardan MITROVICA


Ju, sigurisht, jeni të lirë t'i përdorni materialet tona, por në çdo rast duke cituar medien dhe autorin.
Ju gjithashtu mund të lexoni
VINI RE: Disa materiale në këtë hapësirë janë marrë nga interneti, duke u vlerësuar si në përdorim publik. Nëse subjektet e pranishme në foto ose video, apo autorët do të kenë diçka në kundërshtim me publikimin, do të mjaftojë të kërkojnë heqjen duke dërguar një email në: kontakt@gazetatjeter.com. Ne do të marrim masa sa më shpejt të jetë e mundur.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More